ARPLAST kerítésrendszer

Tervezési, szerelési útmutató

DSCN0847.jpg

1.     Termékismertető

2.     Felhasználási lehetőségek

3.     Profilok bemutatása

4.     Tervezés

5.     Alap,lábazat, oszlop

6.     Léctartó rögzítése

7.     Léc rögzítése

8.     Kapu

9.     Kiegészítők

10.           Megjegyzések

11.           Kerítés típusok

 

 

 

 

Termékismertető

A műanyag előnyei a hagyományos építőanyagokkal szemben

A modern műanyag előreláthatóan generációkat átölelő élettartamú. Megfelelő minőség esetén teljes mértékben ellenáll a napsugárzásnak, nem fakul ki. Könnyű a karbantartása, vegyszerek nélkül lemosható. Teljes egészében újrahasznosítható. Szereléskor jóval kevesebb előkészítő munkát igényel, mint a fém vagy a fa. Összességében tehát tartós, gondozásmentes, környezetbarát, és könnyen szerelhető.

Miért környezetbarát?

A gyártási folyamat során 100%-ban újrahasznosítjuk a több helyről összegyűjtött PVC hulladékot. A késztermék tartós, egészségre káros anyagot nem tartalmaz, vegyszerek nélkül tisztítható. Leszerelése esetén ismét hasznosítható az alapanyag.

Hogyan készül?

A műanyag profilok extrudálással készülnek. Körülbelül 200°C-on, nagy nyomáson a PVC képlékennyé válik, és a szerszámfejen átpréselve felveszi a kívánt formát. Ezután vizes-vákuumos rendszer szobahőmérsékletűre hűti, és közben kalibrálja a pontos méretre. A húzómű továbbítja az anyagot, egy fűrész pedig méretre szabja.

a PVC

A só elektrolízise klór felszabadítását teszi lehetővé. Az etilént gázolaj (petróleum) finomításával és kőolajkrakkolással nyerik. A fent említett alkotóelemek vegyi szintézise gáz halmazállapotú vinil-klorid monomer keletkezéséhez vezet. A monomer polimerizálásával inert por, a polivinil-klorid (PVC) keletkezik. A polimerizáció azonos alkotóelemek (monomerek) hosszú lánccá rendezését jelenti, mellyel egy nagy molekula jön létre. Egy PVC molekula 750-1500 monomerből áll. A polivinil-klorid nyersanyagot aztán különböző adalékanyagokkal dúsítják (kompaundálás). A végeredmény egy viszonylag finom por, vagy granulátum.

A profilok fizikai tulajdonságai, technológiai korlátok

A technológiából adódóan 1mm-es gyártási pontossággal készülnek a profilok. A felület kialakítása sima, nem tapadnak meg rajta a szennyeződések. A hőtágulása jelentős az anyagnak, ezt – főleg színes profilok esetén – szereléskor figyelembe kell venni. A szerkezet könnyű és rugalmas, átlagos kerítéseknél 4-8 kg/m2. Az optimális oszloptávolság 2m. Ennél nagyobb mezőnél, kapuszárnynál fém merevítést alkalmazunk, a felső határ 3m. A PVC profil extrém mechanikai hatásra az energiát elnyelve deformálódik, törés csak végső esetben történik. A hőtágulása nagyobb a hagyományos fa-, vagy fémszerkezeteknél, és a hőmérséklettel együtt a rugalmassága is csökken.

Milyen színű?

Jelenleg fehér, antracitszürke és vörösesbarna színekben gyártjuk a profilokat, anyagában színezve. PVC alapú festékkel is színezhető a profil, ez azonban költséges és könnyen karcolódik.

Szerszámok

Szereléshez alapvető épületasztalos gépek, szerszámok szükségesek. A leggyakrabban előforduló feladatok: szabás, fúrás, csavarbehajtás, ragasztás, portálzár helyének marása. Ezen kívül pillanatszorító, mérő-, jelölő- és szintező eszközök kellenek. A profilok darabolhatók vídiás (kis fogú) szabógéppel vagy 1mm vastag fémvágó flexkoronggal.

 

Felhasználási lehetőségek

Kerítés, kapu, karám

Vízszintes, függőleges lécezés, karám, apácarács, palánk? Profiljainkból mindez kivitelezhető. Tetszőleges sűrűséggel, akár változó lécmagassággal (ívesre, ferdére stb.) szerelhető. Lehet, hogy csak a lécezést cseréljük, de akár az oszlopot is le lehet burkolni, és az egész mezőt ebből építhetjük. Manuális, nyíló kapuszárny 2x2m-es kapunyílásig készíthető, lakatolható toló-, vagy portálzárral is szerelhető. Toló-, úszó és automatizált kaput minden esetben fém tartószerkezettel kell készíteni.

201010191162010081204720100708006

Korlát

Korlát készítése csak fém tartószerkezettel ajánlott biztonsági okokból. A lécezés futhat vízszintesen, függőlegesen, szögben, hegesztett keretben.

Kép0361Kép0512SDC10145

Egyéb

A profilokból számtalan módon állítható össze díszkerítés, kis magasságú ágyás-, járdaszegély, virágfuttató, pergola, fonott vagy palánk térelválasztó, stb.

kerit020Kep0225kerit6

 

Profilok bemutatása

80x80 oszlopprofil

 

hprof19b

Súly: 1,45 kg/fm

Vasalat: Ø60mm cső

Kupak: csúcsos

Felhasználási terület:

oszlop

80x30 lécprofil

hprof19a

Súly: 1 kg/fm

Vasalat: 25x25mm U

Kupak: csúcsos

Felhasználási terület:

oszlop, léctartó, léc, hegesztett keret.

100x20 lécprofil

hprof24

Súly: 1 kg/fm

Vasalat: -

Kupak: lapos, íves, csúcsos

Felhasználási terület:

oszlop, léctartó, léc, hegesztett keret.

75x8 lécprofil

ker3

Súly: 0,46 kg/fm

Vasalat: -

Kupak: nincs

Felhasználási terület:

léc, palánk

30x8 lécprofil

ker2

Súly: 0,215 kg/fm

Vasalat: -

Kupak: nincs

Felhasználási terület:

(dísz)léc, palánk, apácarács

22x22 karó profil

ker4

Súly: 0,21 kg/fm

Vasalat: -

Kupak: van

Felhasználási terület:

(dísz)léc, karó, keret

Ø50mm csőprofil

hprof20a

Súly: 0,52 kg/fm

Vasalat: -

Kupak: van

Felhasználási terület:

oszlop

 

Tervezés

1.       Készítsünk alaprajzot az egész kerítésről, különös tekintettel a sarkokra. A kapuk helyét és nyílását jelöljük be, győződjünk meg, hogy semmi nem akadályozza. Egy nyíló szárny legfeljebb 2 méter lehet, ennél nagyobb működő szárnyhoz, toló- /úszókapuhoz, illetve automatika felszereléséhez fémszerkezetet kell készíteni.

2.       Jelöljük ki az oszlopok helyét. Az ajánlott oszloptávolság 2 méter, 2-3 méteres fesztávon a vízszintes léctartó heveder kamrájába 25x25x2mm U fém merevítő profilt helyezünk.

3.       Lejtős terület esetén mérjük fel az egyes oszlopok magasságát, tervezzük meg előre a léctartók helyét. Lépcsős alap esetén praktikusan az alsó lépcsőre kerül magasabb oszlop, így mindkét mező lécezhető.

4.       A számtalan variáció közül válasszuk ki az igényeknek megfelelő lécezést. Lehetőleg 6m osztóit válasszuk fő méretnek (0,6m; 0,75m; 0,85m; 1m; 1,2m; 1,5m; 2m), a szabási hulladék minimalizálása érdekében. A léchézag gyakorlatilag tetszőlegesen választható, néhány korlátozással: például nem javasoljuk a teljesen zárt lécezést hőtágulási okokból, valamint a lécnél nagyobb hézagot sem esztétikai okokból. A másik korlátozás a méretekhez kötődik, a függőleges kialakítású lécezésnél a különböző szélességű mezőkre kell közös nevezőt találni, vízszintes lécezésnél pedig a lábazat miatt adódó magasságkülönbségre. Függőleges lécezésnél jellemzően a kiskapu adja a méretet, vízszintes lécezésnél pedig nem minden léchézagra van megoldás.

Alap, lábazat, oszlop

80x80mm oszlopprofil

Utcafronti kerítések, korlátok, karámok tartószerkezetének ajánljuk. Kútalap esetén az oszlopok helyén 30cm átmérőjű, 50-80cm mély lyukat fúrunk, betonba ágyazunk egy Ø60mm átmérőjű vascsövet, illetve egyre elterjedtebb és olcsóbb megoldás ezt talajcsavarral rögzíteni. Ha lábazatot készítünk, akkor hasonlóan építsük bele az oszlopot. A cső ajánlott falvastagsága 2mm, illetve kapuoszlopnál, nehezebb szerkezeteknél 5mm. Ügyeljünk rá, hogy a megfelelő helyen legyen, és függőlegesen álljon. A kapuoszlopoknál ne hagyjunk 2cm-nél nagyobb vállat a lábazaton, mert akadályozni fogja a nyíló kapu működését. A beton megszilárdulása után (talajcsaavar esetén lehajtás után azonnal) oszlopprofilunkkal burkoljuk a vasoszlopot, a hevederek rögzítéséhez perforált, horganyzott sarokvasakat/szerelőlemezeket használunk.

80x30mm lécprofil

Könnyebb szerkezetek, díszkerítések tartószerkezetéhez felhasználhatjuk a 80x30mm-es lécprofilt is. 25x25mm-es U vasat használjunk merevítésnek. kisebb díszkerítések, szegélyek esetén elég a vasat kb. 50cm mélyen leverni a földbe, de megerősíthetjük kútalapba vagy lábazatba  betonozva.

Egyéb

Más idomú vas-, vagy kő oszlop esetén vagy hegesztett tartófülhöz, vagy szintén sarokvashoz rögzítjük a betéteket.

 

Kapu

A 80x30-as profil kamrájába beépíthető a 40mm-es portálzár. Egyéb esetben lakatolható tolózárakat használunk. Toló-, úszó-, automata kapuhoz minden esetben fém tartószerkezet szükséges. A vasszerkezet kialakítása megfelelő kell legyen a lécirányhoz. Függőleges lécezésnél a zárbetét beépíthető a profilba, vízszintes lécezésnél nem mindig van erre lehetőség, valamint a zárak környékén is gondolni kell a rögzítésre, legegyszerűbb egy befenekelt zártszelvénydarabot melléhegeszteni.

Rögzítés

Kis magméretű, nagy menetemelkedésű, felületkezelt csavarokat használunk. A behajtáskor termelődő hő meglágyítja a műanyagot, ami menetet képezve hűl ki. Óvakodjunk a túlhúzástól, a megforgó csavar kidolgozza a műanyagot, és gyengébb kötést eredményez. Ügyeljünk a megfelelő csavarhosszra. A leggyakrabban használt méretek:

80x80-80x30/80x30-80x30 kötésre 4x40mm sűllyesztett fejű forgácslap csavar

80x30-100x20 kötésre 4,8x38mm hatlapfejű önmetsző lemezcsavar

80x30-75x8   kötésre 4,2x32 hatlapfejű önmetsző csavar a megfelelő.

Takaróléc

Termékeink között többféle lapos- és derékszögű takaróléc található, amelyek igény szerint alkalmazhatóak a profilvégek, illetve szerelési furatok, hézagok letakarására.

Furattakaró, zárókupak, ragasztó

A profilokhoz illő színválasztékban forgalmazunk Ø8,10,13,15mm-es furattakaró dugókat, illetve az oszlopok és lécek felső lezárására kupakokat. Ezeket a helyszíni telepítés végén ajánlott feltenni. A hézagtömítéshez használjunk kültéri (UV-stabil) sziloplasztot. A kupak anyaga polietilén, pillanatragasztóval rögzíthető a PVC profilhoz.

Pánt, zár, tolózár

Tűzi horganyzott, 40mm széles, a kapuszárny szélességének legalább 20%-át kitevő kapupántot használjunk. A 80x30mm-es profilba beépíthető a 40mm-es portálzár. A kapu felszerelhető tolózárral is, illetve kétszárnyú kapuknál az alsó leszúró tüskének is ezt használjuk.

Megjegyzések

Sarkok, törések

lapolBelső sarkokon átlapolással átvezethető az egymást metsző két léctartó heveder. Szélsőséges esetben (pl.:≠90°) kettős oszlopra van szükség.

 

keretek2

Keretek

Műanyag sarokhegesztő géppel kialakíthatók keretek is.

 

 

 

 

 

Kerítés típusok

Utcafronti kerítések

kerítés 009Kép0373kerit02220100812049

 80x30 függőleges, 75x8 függőleges, 80x30 vízszintes, 75x8 vízszintes váltott

 

Díszkerítések

30x8apracs22x22alt75x8palank-harant

30x8 apácarács keretben, 22x22 alteráló, 75x8 haránt

 

Korlátok

Kép0512Kép0361

80x30                                              75x8

Szegélyek

75x8szegelyKep0225

75x8 vizszintes                             22x22 függőleges

 

A képeken szereplő megoldásokon kívül természetesen számtalan módon állíthatjuk össze a profilokat, akár változó lécmagassággal, ívesre, ferdére, mindezt tetszőleges sűrűséggel akár a tömör palánkkerítésig. A profilokból készíthető továbbá fonott vagy palánk térelválasztó, virágfuttató, pergola, virágláda, pavilon, pad stb.

ARPLAST kerítésrendszer